Първият ден от тазгодишния Каварна Рок Фест започна ударно пред близо 5000 фена под звуците на Leaves' Eyes, Epica, Доро и Таря Турунен. Първите дами на метъл музиката не успяха да напълнят градския стадион, но за сметка на това показаха висококласно шоу.

Присъствието на публиката бе застрашено и от нещо друго. Часове преди старта на концертите, в близост до Каварна се разрази буря, като от небето се изсипаха галони дъжд превръщайки улиците в реки. Въпреки това неприятно посрещане на метъл феновете, времето се смили над нас и за концертите всичко бе изсъхнало. Слънцето обливаше с лъчи стадиона, а организаторите и изпълнителите показаха, че са готови за всичко и нищо няма да попречи да изпълнят обещанията си за вечерта.

Както и миналата година, на пунктовете за гривни се бяха образували леки опашки, но всички чакаха търпеливо реда си. В зоната на стадиона отново кипеше живот. Студени бири се лееха в шатрите и сякаш никой не бързаше да влезе около 18.30 часа, когато се чуха и първите звуци от сета на Leaves' Eyes. Групата бе непозната за повечето от присъстващите, но изненада с изключително добро представление. Норвежците заложиха главно на парчета от новия си албум „Njord" като забиха с чувство и оставиха положителни емоции след себе си.

Втори на сцената се качи холандската симфоник метъл банда Epica с емблематичната си вокалистка Симон Симънс. Групата заложи на нова продукция, също като Leaves' Eyes, стартирайки сета с парчето „Samadhi" от последния им албум. От него чухме още и "Martyr of the Free Word". Гласът на даровитата Симънс се носеше над вече многобройната публика, разгонвайки и последните облаци останали в небето. Прозвучаха и хитовете "Sensorium" и "Cry for the Moon", а за финал бе оставена "Consign to Oblivion" от втория едноименен диск на групата. Въпреки това Epica не блестяха със сценично поведение и изпълнението им бе някакси скучно. Напук на по-голямата публика, викащите по време на изпълнението им сякаш бяха по-малко отколкото на Leaves' Eyes.

В тотален контраст с Epica Доро вдигна настроението до краен предел. Първата дама на немския хеви метъл даде добър урок на по-младите банди как се прави добро шоу като вложи много енергия в изпълнението си.

46-годишната певица не се спря нито за миг! Началото взривно бе поставено от „Earthshaker Rock". Блондинката ни зарадва с някои нови парчета, но се придържаше и към по-стари, но вечни хитове. Тя не пропусна да отдаде чест на покойния Рони Джеймс Дио с кавър на парчето „Egypt".

Доста приятна изненада. Все пак повечето групи свирят "Heaven&Hell", когато решат да отдадат възпоменателен момент за Дио. Истинската кулминация настъпи обаче с кавъра на „Breaking the Law". Именно Judas Priest са виновниците за славата, която има Доро днес и тя държеше да покаже пред българската публика, че не е забравила и 20 години по-късно все още им е благодарна. Тълпата пък оцени дълбоко този жест и се раздаваше до край заедно със самата певица.

За финал хеви метъл кралицата бе оставила химна на легендарния метъл фест в Германия Wacken - „All We Are", която бе изпята в един глас и от хилядите почитатели, чиято мечта е един ден да посетят меката на метъла в Европа. Това обаче не беше краят. И единия час, в който куфяхме на Доро се стори недостатъчен. Тя се върна за бис с „Always Live to Win". Певицата каза на чист български „Обичам ви!", пожела приятно прекарване на феновете по време на изпълнението на Таря и слезе от сцената. Един достоен завършек за един от най-отличителните женски вокали в метъла някога.

Примата на финландския симфоник метъл Таря се качи на родната сцена за трети път около 22.30 часа под бурните овации на своите фенове (главно от женски пол). Изпълнението й започна с продължително интро, което държа в напрежение всички няколко минути, след което излязоха музикантите на певицата, а миг по-късно се появи и тя.

Нежният, но мощен глас на Таря се разнесе с песента „Enought" последвана от „My Little Phoenix" и „Lost Northern Star" от вече познатия самостоятелен албум на гласовитата изпълнителка „My Winter Storm". Проблемите със сценичното поведение на Таря обаче не са се променили.

Най-странно бе когато тя заяви, че нямала търпение да дойде отново в България и че е чакала "много, много време" това да стане. Тук трябва да ви припомним, Таря Турунен бе в България преди 7 месеца за концерт в зала Универсиада в София, а година по-рано - за концерт в зала Фестивална.

Времето за размишления над поведението на певицата бе прекъснато от мощната „Sleeping Sun" на Nightwish. Финландката отново подлуди публиката с кавъра на „Poison" на Алис Купър, а малко по-късно удостои с уважение и Whitesnake, правейки кавър на „Still of the Night". Междувременно чухме и хита „I Walk Alone", както и новото парче "We are". Майк Теранна пък за пореден път доказа уменията си на барабанист с невероятно инструментално шоу.

Запомнящо се бе, когато бе отдадено уважение на страхотния английски китарист Гари Мур с кавър на песента му „Over the Hills and Far Away". Край на редовния сет постави „Falling Awake", но бисът не закъсня, където чъхме задължителната „Wishmaster". Хитът разтърси стадиона в Каварна като почти нямаше човек, който да не приглася. Финалът бе поставен от „Die Alive" с обещанието, че примата ще се завърне в България заради верните й почитатели. Прекрасно обещание, но да се надяваме, че няма да е следващия месец и вокалистката ще има време да събере повече нов материал, който да ни представи.

Първата вечер на фестивала изпълни въздуха с нежните гласове на най-изявените артистки в областта на симфоник метъла и легендата Доро, която имахме честта да видим за втори път в България. Тази вечер обаче ни предстои нещо тотално различно - траш метъл мелачка с Kreator, Sodom, Destruction и Korpiklaani.