Руският президент Дмитрий Медведев предложи трудовият потенциал на пострадалите жителите на Япония, която се бори с последиците от катастрофалното земетресение, да бъде използван в малко населени райони в Сибир.

Медведев изрази готовността на Руската федерация да окаже хуманитарна помощ на японската държава. Освен това той предложи японски деца да бъдат настанени в руски санаториуми, както и руски специалисти да окажат медицинска и психорехабилитация на пострадалите.

По-рано Русия събра хуманитарна помощ за пострадалите от земетресението и последвалото го цунами. Министерство на извънредните ситуации изпрати самолет с 8 600 одеяла. От 14 март сред развалините работят руски спасителни екипи, наброяващи общо 160 души.

Припомняме, Япония беше ударена от мощно земетресение от 9 по скалата на Рихтер на 11 март. Трусът беше последван от цунами, което засегна редица префектури в страната. На остров Хоншу бяха разрушени десетки хиляди сгради, стотици хиляди японци останаха без покрив над главата си. По последни данни загиналите и безследно изчезналите са над 16 хиляди души.