България е на 46-то място по благосъстояние сред 110 държави в света, сочи изследване на института Легатум, съобщава БНР.

Изследването включва 110 държави, в които живее 90 % от световното население и се провежда на базата на 8 критерия, въз основа на които усреднено се определя мястото на съответната държава в класацията.

Сред критериите са материално благополучие и качество на живот на гражданите, политическа свобода и добро управление, качествено здравеопазване и образование.

Начело в класацията на проспериращите нации са скандинавските държави. Начело е Норвегия, следвана от Финландия и Дания. Сред първите десет държави са още Австралия, Нова Зеландия, Швеция, Канада, Швейцария, Холандия и САЩ.

Германия и Франция са съответно на 15-то и 19-то място. Най-бързо развиващата се икономика Китай заема 40-та позиция.

В класацията по благосъстояние пред България от балканските страни е само Гърция - на 39-то място. След България са Румъния - на 48-ма позиция, а Турция на 69-та.

По критерий икономическо развитие, макроикономическа политика, ефикасност на финансовите институции България е на 75-то място, на 55-то по показателя „Среда за развитие на предприемачеството, иновативност, необходими средства за стартиране на бизнес". По отношение на образованието, достъпа до него и качеството му сме на 48-мо място, а по развитие на здравната мрежа се класираме на 45-то място.

Анализът заключава, че в икономическо отношение България изостава от останалите държави в ЕС и общественото доверие е ниско. Населението е песимистично настроено, макар че подкрепата за предприемачеството е сериозна.

По критерия „Социален капитал" се констатира, че българите имат слабо участие в обществения живот.

Изследване на Агенцията за човешки ресурси Менпауър констатира също, че всеки седми български гражданин е готов да емигрира в търсене на по-добра работа и по-добро заплащане. България е една от трите държави с най-нисък доход на глава от населението.