Испански инженери разработват колан, който измерва пулса на водачите на превозни средства и предупреждава да отбият встрани от пътя, ако има опасност да заспят зад волана, пише „Дейли Телеграф".

Чрез сензорна система новото устройство може да отчете кога дишането и пулсът се забавят и веднага алармират за опасността, за да се избегнат евентуални инциденти.

Умората при шофьорите е често срещан проблем и е причина за 20% от пътните инциденти и за около 25% процента от фаталните катастрофи.

Сънливостта значително намалява концентрацията и възможността на шофьора да отреагира бързо, ако се наложи. Повечето катастрофи, свързани със заспиване зад волана, се случват на дълги пътувания по еднообразен път. Шофьорите на камиони и тези, които работят на смени, са с най-голям риск от заспиване зад волана.

Хосе Солас от Института по биомеханика във Валенсия, Испания, където се разработва новото устройство, обясни, че туптенето на сърцето и дихателната честота са показателите за състоянието на водача и че системата следи именно тях. Ако засече умора - предупреждава.

Устройството вече е тествано успешно от екип експерти от университета в Манчестър. Тъй като резултатите от теста са надеждни, експертите смятат, че с такъв  колан, поставен във всяка една кола в Европа, броят на смъртните случаи, причинени от катастрофи, драстично ще намалее.