До изборите гетата ще се увеличат, защото трябват нови гласоподаватели. Тази прогноза направи столичният общински съветник от ВМРО Димитър Антов.

Цигани обвиниха Каракачанов, Джамбазки и Симеонов в насаждане на омраза
Още...

Тази сутрин от градската организация на ВМРО се събраха пред сградата на Столичната община (СО) с настояването общината да инициира обществен дебат по проблемите, свързани с етническото напрежение.

Антов настоя да се направи сесия, касаеща само сигурността и на нея да бъдат поканени и всички журналисти. Според него столицата е най-невралгичното място, тъй като тук в момента се събират най-много проблеми, свързани с етническото напрежение, затова разговорът трябва да започне именно оттук, а впоследствие да се разрастне и в другите градове.

Той изтъкна, че проявата им днес не е протест, а насочена именно към това тяхно искане.

По повод предстоящите местни избори според Антов със сигурност ще се увеличи броят на регистрираните на фалшиви адреси „или в някой кокошарник 200 човека".

Според него има умишлено бездействие, тъй като това е удобно на управляващите.

Аз не съм расист, имам приятели цигани", подчерта той, но същевременно изтъкна, че трябва да започне да се говори за това, че циганите не искат да се интегрират, че живеят по свой начин и че създават антикултура на българската култура.

„Затова сме общински съветници, да влезем в спор и да излезем до някаква истина", заяви той, осъзнавайки, че именно в сблъсъка на различните гледни точки могат да се родят решенията на проблемите.

Попитан дали ако етническият конфликт се разрастне, Столичната община има капацитета да се справи с него, той отвърна, че тази община, която събира гласоподаватели, няма капацитета, защото това е срещу нея.

По думите му, никой не обръща внимание в общината на неговите питания и преминава към следващата точка от дневния ред.

Той определи проблема като етническо-социален, но дълбокият проблем по думите му е именно социалният, тъй като „някой иска да направи пари и използва бедните цигани".

Показани бяха и фотографии на незаконните постройки, срещу които от ВМРО излязоха да изразят негодуванието си.