Зелената светлина за „Южен поток" и АЕЦ „Белене" е факт, стана ясно след края на разговорите в София между делегациите на България и русия, водени от премиерите Борисов и Путин.

В присъствието на двамата премиери в Министерски съвет бяха подписани три документа между двете страни. Два от тях са свързани с проекта за газопровод "Южен поток", като от българска страна подписа Мая Христова, изпълнителен директор на Български енергиен холдинг (БЕХ), а от руска страна - Алексей Милер, председател на "Газпром".
В смесената компания двете страни ще имат равни дялове.

Споразумението за прилагане на Договора между Република България и Руската федерация за социална сигурност, който влезе в сила на 20 март 2010г., беше подписано от министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов и Юрий Воронин - държавен секретар, заместник-министър на здравеопазването и социалното развитие на Руската федерация, съобщиха от правителствената пресслужба.

С влизането му в сила ще се ускори значително процесът на отпускане на пенсии и обезщетения и на определяне на осигурителните задължения за хора и фирми, работещи/ли у нас и в Русия или в бившия СССР на територията на днешна Русия - най-малко за около 35-40 000 български граждани.

От Договора ще се ползват и руски граждани, живеещи и работещи в двете държави. Общо до края на 2009г. разрешение за постоянно пребиваване в България са получили над 21 000 руски граждани.

 

Публикуваната стенограма от пленарното заседание между двете делегации може да намерите тук...

                              Още

Споразумението конкретизира процедурата за издаване на документи - удостоверения за определяне на осигурителните задължения на лицата, работещи в двете държави.

На следващо място детайлно са развити процедурите и са посочени необходимите документи за доказване и сумиране на осигурителен (трудов) стаж при преценка на правата по Договора, начините и сроковете за подаване на заявления и документи и техния обмен между институциите на двете страни; начините и документите за доказване на факти, настъпили в другата Договаряща страна - въвеждат се уеднаквени двуезични формуляри.

В Споразумението се предвиждат 11 вида двуезични формуляри за потвърждаване на осигурителен (трудов)стаж; заявления за отпускане/изчисляване/преразглеждане на обезщетения и пенсии; справки за извършени плащания и платежни ведомости; справка за медицинско освидетелстване и т.н.

В самото Споразумение са предвидени срокове за оформяне и изпращане на двуезичните формуляри между институциите, които са между 10 и 20 работни дни от получаване на съответното искане.

Въведени са правила за плащане на паричните обезщетения и пенсии по Договора. Специално по отношение на пенсиите е предвидено изплащането им на територията на другата страна да се извършва чрез пенсионните институции, с цел упражняване на контрол и недопускане на неправомерно изплащане на суми.

В България Договорът и Споразумението се прилагат от Националната агенция за приходите - по отношение на определяне на осигурителните задължения и събиране на вноските и от Националния осигурителен институт - по отношение на определяне и изплащане на парични обезщетения и пенсии.

 

АЕЦ "Белене"
По време на съвместната пресконференция руският премиер Владимир Путин каза, че днес е договорен и друг важен проект - за АЕЦ "Белене.

Договорихме се, че до края на годината ще бъде одобрен техническият проект на централата, посочи Путин.
Той каза, че руската страна е готова с крайната цена за АЕЦ Белене, но отказа да я назове, допълвайки, че първо трябва да има съгласуване с българското правителство.

Отнасяме се с голямо уважение към позицията на българския премиер, който настоява този проект също да стане общоевропейски. Този проект е голям, обширен и се нуждае от много големи финанси, коментира още Владимир Путин.

 

По думите му Русия е готова да го осъществява в максимално благоприятен за българската страна режим: пълен цикъл, с доставка на оборудване, с местни компании, с присъединяване на други западноевропейски компании към този проект, с доставяне на гориво, с утилизирането му след това.

Южен поток
По повод газопровода премиерът на Русия изтъкна, че проектът е с общоевропейско значение, че в реализацията му са включени водещи компании и Български енергиен холдинг.
Той изтъкна, че като се осъществи Южен поток България ще получава около 2,5 млрд., като не уточни валутата.

Благодаря на премиера Путин, че приеха сметките по "Южен поток" да бъдат в Българската банка за развитие, която е сто процента държавна банка, каза от своя страна премиерът Бойко Борисов.
Той не пропусна да отбележи, че активно се работи и по Набуко.

По АЕЦ "Белене" се договорихме експертите да продължат работата си, за да имаме най-евтината и най-надеждна централа в Европа, каза премиерът.

Цената на газа
За цената на газа - надявам се
да имаме отговор от премиера Путин в най-скоро време, посочи още Борисов.

По този въпрос Путин изтъкна, че в крайната цена на газа стойността на самия руски газ е до 50%, а всичко останало са местни данаци и марж.

Руската федерация, руското правителство, Газпром не определят цените по административен път", подчерта той и обясни, че цената на газа се обвързва с цената на нефта, а цената на нефта се определя от международните борси по съответни формули. Това не е цена която се определя от Газпром, а от пазара в Европа и в света, подчерта Путин.

Говорейки за цената на газа, Путин каза, че може маржът да се минимизира, може да се намалят данъците и това е път за намаляване на цената.

Той отбеляза и че големите играчи могат да въздействат на държавните структури, които вземат решенията.

Бойко Борисов също отбеляза, че 50% от цената отива в посредниците и добави, че затова сме се договорили с Газпром в следващите договори, които подписва България да бъдат елиминирани посредниците.

На финала на пресконференцията българският премиер Борисов подари на своя колега кученце от породата каракачанска овчарка.


След края на разговорите премиерите Борисов и Путин посетиха катедралния храм "Св. Александър Невски", където от Созопол бяха донесени мощите на Св. Йоан Кръстител

 

Припомняме, малко след 15 часа, с 90-минутно закъснение спрямо предварителния график, у нас пристигна на кратко работно посещение руският премиер.

От летището, където Путин бе посрещнат от българския си колега, двамата се отправиха към МС, където веднага започна срещата им на 4 очи, продължила 15 минути

По-рано днес президентската администрация публикува стенограмата от разговора в София между Първанов и Путин от януари 2008 година
Още...

След нея медиите в МС имаха възможност по видео-конферентна връзка да видят как Борисов представя участващите министри и дава думата на Владимир Путин за начало на заседанието между делегациите, ръководени от премиерите.

Българският премиер специално подчерта, че ние сме се подготвили старателно за темите, които ще бъдат обсъждани.

Посещението има работен характер, отбеляза от своя страна руският министър председател.

Той посочи, че предмет на обсъждане са перспективите на развитие на крупните енергийни проекти и други, някои от които са реализирани.

Като такъв пример Путин посочи сътрудничеството в транспортната сфера и трасето Варна-Кавказ.

Но имаме и други проекти за сътрудничеството, подчерта той и изтъкна, че сферата на енергетиката е една от най-важните за нашето сътрудничество.

Разбира се и сътрудничеството в хуманитарната сфера, добави руският премиер.

Путин благодари за вниманието, отделяно от наша страна на българо-руските отношения и усилията за това да се стигне до подписване на редица документи.

Преди заседанието да продължи при закрити врата стана ясно, че Борисов е поискал разговорите да бъдат стенографирани.

По този повод той изтъкна, че руският премиер Путин със задоволство е отбелязал факта, че искаме днешните разговори да бъдат стенографирани и "българското и руското общество да могат да чуят това което се договаряме. Всичко да е публично ясно открито", добави Борисов.