Пламен Юруков не е лидер на СДС още от 4 ноември 2008 г.

Това се посочва в решение на Върховния административен съд.

То е по жалба на Пламен Радонов срещу решение на Централната избирателна комисия за назначаване на представител на СДС в Районна избирателна комисия в Благоевград.

Жалбата на Радонов е отхвърлена като неоснователна.

В днешното си решение съдът се позовава на устава на СДС.

Според чл. 23 от него председателят на  партията ръководи дейността на Националния съвет и Националния изпълнителен съвет и представлява СДС пред всички физически и юридически лица, като в негово отсъствие или по определени от него задачи той се замества от всеки от заместник председателите или от главния секретар, по ред определен от председателя.

Според чл. 24 от устава мандатът на председателя, който е 4 години, се прекратява предсрочно при определяне на дата за нов избор на председател.

Липсват данни за вписване в регистъра към СГС на обстоятелства, свързани с нов избор на председател на партията, допълват от съда.  От там уточняват, че при тези обстоятелства пълномощията на председател на партията се упражняват от легитимно вписаните в регистъра на СГС негови заместници, тоест от Любов Панайотова.

Припомняне, опитите за регистрация на новото ръководство на СДС в лицето на Мартин Димитров, избран за лидер на партията през декември, са съпътствани от скандали.

При повторно разглеждане на първа инстанция, съдията си направи отвод. Мотив за това е големия брой подадени жалби, сред които и такива на бившия лидер на партията Пламен Юруков.

Междувременно Централната избирателна комисия за евроизборите регистрира Синята коалиция за участие в изборите. ЦИК обаче регистрира също така СДС самостоятелно, като документите бяха подадени от бившия лидер на партията Пламен Юруков.