Параметрите за изпълнението на приходите тази година са малко по-лоши от миналогодишните, констатира от парламентарната трибуната Йордан Цонев от ДПС по време на дебатите за актуализация на държавния бюджет. Той изтъкна експертната компетентност, която премиерът Орешарски и финансовият министър Чобанов са демонстрирали.

Правителството предлага 500 млн. лева намаление на приходната част. За първото полугодие на 2014 г. приходите възлизат на 45,7%, малко по-ниски от първите 6 месеца на 2013 година. „Миналата година по това време, когато ние искахме актуализация, изпълнението на приходите беше 46,6%", коментира Цонев.

Депутатът обясни още, че са смятали, че правителството ще изпълни целия си мандат и затова са си позволили да планират по-високи приходи, но това не се е случило.

Дефицитът в бюджета ще надхвърли много от заложеното, прогнозира депутатът от ГЕРБ Владислав Николов. От септември няма финансиране от ЕК по програмата за околната среда, поради което цялото финансиране ще бъде от държавния бюджет. За  пенсионната реформа парите също не достигат. „Една година управлявахте и доведохте държавата до това положение, в което е в момента", упрекна правителството герберът.

Бившият министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев изтъкна, че няма приходи, защото приходните агенции не работят. От една страна, той подчерта, че митниците са се превърнали в „зелени граници", а от друга икономиката на България не върви. Икономическият растеж е 0,3 % в сравнение с 5,3 % на Румъния.

Социалистката Корнелия Нинова подчерта, че правителството е изчерпало доверието си. По тази причина то не може да приема важни закони в държавата, какъвто е законът за бюджета. Предвид предсрочните избори наесен, Нинова съзря, че актуализацията се прави, за да се внушава на обществото, че правителството се е провалило и че социалистите са довели държавата до колапс.