Добре дошли на премиера Папандреу и неговия кабинет.

С тези приветствени думи на министър-председателя Бойко Борисов започна съвместното заседание на правителствата на България и Гърция в резиденция Бояна.

Преди това двамата премиери проведоха разговор на четири очи. Точно в 11.10  часа Борисов посрещна гръцкия си колега Папандреу в резиденцията.

В рамките на работните срещи между премиерите и между отделните министри ще бъдат обсъдени теми от взаимен интерес в рамките на стратегическото сътрудничество между двете страни.

Целта на съвместното заседание е засилване на прякото сътрудничество между институциите на държавите, насърчаване на двустранните контакти на политическо ниво и обмен на информация в области от взаимен интерес.

През последните години отношенията между България и Гърция постигнаха сериозен напредък, заяви гръцкият премиер Папандреу. От съседи станахме съюзници в НАТО, изтъкна гръцкият гост. Двете страни, по думите му, са стратегически партньори.

Тесните отношения между нашите две страни са условие за стабилност на Балканите и на Европа, категоричен бе Георгиос Папандреу. Днес даваме мощен тласък на нашето сътрудничество в много области като икономика и енергетика, допълни той.

През 2009 година стокообменът между двете страни е 1,8 млрд. евро, посочи още гръцкият премиер. Около 1500 са гръцките фирми на българския пазар, което означава преки инвестиции в размер на 2,8 млрд. евро, изтъкна Папандреу.

Сътрудничеството между двете страни в търговията и икономиката според него е задоволително, но има още възможности за развитие.

Важното е да погледнем накъде вървят двустранните ни отношения, посочи гръцкият министър-председател.