В Иран се провежда военен парад пред погледа на президента на страната Махмуд Ахмадинеджад, който използва събитието вербално да атакува Запада и Израел, съобщава „Франс прес".

Началото на „Свещената седмица на отбраната" започна с военен парад до мавзолея на основателя на Ислямската република Аятолах Рухолах Хомейни в южен Техеран, съобщава PressTV.

В него участват хиляди военнослужещи, танкове, ракети и друга военна техника. Парадът е по случай 32-годишнината от започването на войната между Иран и Ирак (1980-1988).

В речта си, излъчвана по държавната телевизия, Ахмадинеджад заяви, че Иран е използвал „същият дух и вяра в себе си" по време на войната, който сега използва и за „защита на правата си" срещу натиска от страна на световните сили.

"Нашата свещена отбрана не защитава само територията, нацията или училищата. Тя бе над това. Тя защитава нашето човешко достойнство, правата на всички нации и тези репресирани хора по света", каза той.

Той повдигна и темата за създадения в САЩ антиислямски филм от крайна християнска група, който доведе до протести в ислямския свят през последните 10 дни.

По думите му твърденията на Вашингтон, че не може да направи нищо за цензуриране на филма под претекст, че се нарушава свободата на словото, са измама.

Според него филмът е по инициатива на Израел и има за цел да „раздели мюсюлманския свят и да бъде предизвикан религиозен конфликт".

На парада участваха и други ирански висши военни представители: началникът на генералния щаб на иранските сили генерал Хасан Фирузабади, военният министър генерал Ахмад Вахиди, Командирът на Ислямската Революционна гвардия генерал Мохамед Али Джафари и други.

Саддам Хюсеин нападна Иран на 22 септември 1980 година.

„Свещената седмица на отбраната" е по повод храброто участие на иранските войници във войната и защитата на страната от вражеската агресия, съобщава държавната телевизия.