Министерството на образованието обмисля идеята седмокласниците, които се явят на националните състезания за решаване на тестовете по български език и литература и по математика, да могат да се освободят от тестовете за кандидатстване за гимназиите. Това обяви министърът на образованието Даниел Вълчев и уточни, че до две седмици ще има яснота по въпроса.

Състезанията ще бъдат на общинско, областно и националано равнище подобно на ученическите олимпиади. Областните състезания са на 17 и 18 февруари. Класиралите се 50 ученици за националното ниво по български език и литература и 50 по математика ще решават тестовете на компютър.

На сайта на МОН вече са качени няколко преразказа на ученици, подобни на тези, които ще се пишат за изпита след седми клас. Един от тях е за оценка „отличен", един - за петица, за четворка и за тройка. На преразказите са поставени съответните точки, които носят определените оценки, за да се ориентират децата и родителите.

Отсъствията на учителите през януари са намалели спрямо миналата година като 90% от тях се правят от по-малко от една четвърт от преподавателите, съобщи министър Вълчев. 56% от случаите свободните часове се поемат от заместващи учители.

Значително са намалели платените отпуски на преподавателите през учебната година. Грипната ваканция не налага отлагане на междусрочната ваканция, която ще бъде на 8 и 9 февруари.

На 12 февруари гимназистите ще имат открит урок в часа на класния на тема „Не сте сами" в подкрепа на осъдените медицински сестри в Либия.