Министерството по гражданска авиация на Египет заяви, че няма доказателства, че руският самолет се е разпаднал във въздуха над Синайския полуостров, съобщава Ройтерс.

В неделя изпълнителният директор на Държавния авиационен комитет Виктор Сороченко заяви, че катастрофиралият в събота в Египет руски пътнически самолет се е разрушил още във въздуха.

Но египетският говорител Мохамед Рахми потвърди, че пилотите не са изпращали сигнал за авария преди катастрофата.

Той добави, че разследващ екип, воден от Египет и подпомаган от експерти от Русия, Airbus и Ирландия, където самолетът е регистриран, са се завърнали тази сутрин на мястото на катастрофата.

На записите са установени "нехарактерни звуци" преди да падне A321
Още...

Щом следователите приключат на мястото на инцидента, вероятно по-късно днес, те ще се фокусират върху анализиране на информацията от „черните кутии", добави той.

Източници от разследващата комисия обявиха, че записите са в добро състояние и че трябва да бъдат открити улики.

По думите на Рахми все още няма доказателства, че самолетът се е разпаднал във въздуха. „Това може да бъде дълъг процес и ние не можем да говорим за резултатите, докато продължава", поясни той.

Обаче мнозина експерти вярват, че самолетът се е разпаднал във въздуха, защото не е имало сигнал за авария от пилотите и отломките от самолета са се разпръснали на голяма територия.

Междувременно източници от международната комисия, занимаваща се с разшифроването на запасите от „черните кутии", заявиха, че причината за катастрофата е свързана с неизправност в конструкцията на самолета, довело до падането му, съобщава РИА „Новости", позовавайки се на портала "Ал-Масри ал-Йоум".

Според източниците имало е повреда в дясната страна на опашката на самолета. Те изключват варианта самолетът да е свален от ракета или в резултат на външно въздействие.

Египетски експерт изтъкна, цитиран от РИА „Новости", че анализ на раните по телата на жертвите показва, че може да е имало експлозия на самолета във въздуха.

Припомняме, самолет А321 на руската компания "Когалимавиа" от египетския курорт Шар мел Шейх до Санкт Петербург се разби в Синай 23 минути след излитането си. Загинаха всичките 217 пътници и 7-членен екипаж.