Държавната агенция за бежанците налага вечерен час във всички настанителни центрове.

Това заяви председателят на агенцията Никола Казаков на брифинг след подписване на споразумение за сътрудничество с неправителствени организации.

По думите на Казаков такъв вечерен час е бил наложен още по време на миналия му мандат на този пост и той недоумява защо изобщо е бил отменен. По думите му заповедта ще влезе в сила още идната седмица, тъй като това е мярка, която обезателно трябва да бъде приложена и за улесняване работата на държавата, и за повече сигурност на бежанците.

С влизане в сила на наредбата нелегалните емигранти със статут на бежанец у нас ще може да са извън центровете до 22 часа лятно време и до 20 часа зимно.

Казаков призна, че преди е имало жалби и оплаквания при въвеждането на вечерния час, но с времето бежанците са свикнали и е имало ред. Според него бежанците трябва да се контролират и да се преброяват, за да има отчетност в настанителните центрове и да не се допуска влизането на външни лица.

Със същата цел доброволците от неправителствените организации ще влизат в центровете с уверения и по списък.

Припомняме, последно жителите и местните власти в Харманли поискаха да се промени статута на центъра в града от отворен в затворен тип. Техен аргумент беше, че престъпленията и криминалните прояви са се увеличили. Припомняме, преди това напрежение срещу бежанците имаше в няколко български населени места - Розово, Калище, Ковачевци.

Днес Агенцията по бежанците подписа споразумение за сътрудничеството с над 10 неправителствени организации, с които ще работи съвместно, за да може да се допринесе максимално за търсещите закрила у нас. Споразумението е безсрочно, като то ще спомага за утвърждаване на международното право и стандартите в тази област.