Френските разследващи са открили връзки между джихадисти от „Ислямска държава" и мъжа, който окачи отрязаната глава на своя работодател на оградата на завода за промишлени газове в Югоизточна Франция, обявиха от френската прокуратура, цитирани от „Асошиейтед прес".

Мъжът, Ясин Сали, по-рано заяви, че е действал по чисто лични причини, когато обезглави своя шеф, който го бил порицал за падане на оборудване от палет, твърди адвокатът му.

Но прокурорът Франсоа Молинс изтъкна, че неговите действия далеч надхвърлят прост спор на работното място.

С дълъг нож и оръжие в ръка, както и с две знамена с мюсюлмански послания, Сали примамил шефа си да влезе в микробус, ударил го до безсъзнание и го удушил, заяви Молинс.

Около 500 метра преди да достигне завода, той обезглавил жертвата си, като след това почти незабавно изпратил две снимки на обезглавеното тяло на приятел в Сирия - едната снимка била „селфи", а другата била на отсечената глава, поставена внимателно на торса на жертвата. Той после закачил главата на оградата на завода в опит да постигне максимална публичност, както признал той по време разпитите.

След това Сали, който е шофьор на камион и който в миналото има документирани връзки с радикални ислямисти, влязъл с микробуса в завода, като бил натоварен с лесно запалими газови бутилки.

Когато пожарникари са се опитали да го спрат, които дошли заради станалите експлозия и пожар, той извикал „Аллах акбар!". След това пожарникарите са го хванали в склад в завода.

Почеркът на Сали следва пропагандата на "Ислямска държава", която редовно призовава за извършването на терористични атаки във Франция, и по-специално да се режат гърлата на неверниците.