Мистерията около кражбата на "Рибния буквар" от музея в Котел се заплита.

Възможно е и политици да са замесени в кражбата на уникалната книга от историческия музей в Сливен и да са прикривали престъпника, който задигна книгата, пише Sliven.info.

Припомняме, през април се разрази скандал с изчезването на екземпляр от първото издание на буквара на Петър Берон. Книгата бе намерена месец по-късно в столицата.

В Котел се говори, че върху разследването са оказали натиск политици от тройната коалиция. Именно заради протекцията обаче уличеният в кражбата Станимир Баджаков е успял да стигне до Испания, вместо да е в съда, твърдят котленци.

Следствието срещу грабителя, който е 27-годишен незавършил студент, било едва на фаза дознание. Именно затова той напуснал страната без проблеми, защото се води с чисто съдебно минало.

За отсъствието му от страната потвърди и Виолета Калайджиева, говорител на прокуратурата в Сливен. Възможно е процесът срещу него да бъде задочен, но не е изключена и европейска заповед за арест.

Според източници от Котел букварът трябвало да стигне именно до Испания, където в момента се подвизава Баджаков. За това лобирала и местна активистка от общината, която имала добри контакти с една от големите партии в София.

Общо 2 жени с власт са закриляли Станимир и затова никой не очаква да го види зад решетките, твърдят местните, но отказват да назоват имена.

Целият сюжет около кражбата на буквара се заплита още повече с отстраняването на Александър Ковачев от службата за борба с организираната престъпност към ОДП-Сливен.

След намирането на ценната книга именно Ковачев получи награда за стореното от него по разкриването на престъплението. Това стана публично в клуба на журналиста в Сливен. Там, вече бившият антимафиот, стана полицай на месеца и бе награден от своя началник за работата си по откриването на буквара.

Месец по-късно Ковачев е отстранен от БОП и пратен в "девета глуха" без публични обяснения. Днес полицаят отказва да говори по темата.

И до този момент не е станало ясно и на кого е бил продаден "Рибния буквар" в столицата. Според информация на Sliveninfo колекционерът-купувач е подал сигнала в полицията.

Междувременно от прокуратурата официално съобщиха, че никой от служителите на историческия музей в Котел няма да бъде обвинен за изчезването на книгата.

С обвинение до сега е само Станимир Баджаков, който обаче не е в страната....