Министерство на отбраната е изпратило одитите за Военномедицинска академия (ВМА) до четири органа - Прокуратурата, Агенцията за държавна финансова инспекция, Комисията за конфликт на интереси и Националната агенция за приходите (НАП).

До момента обаче единствено Комисията за конфликт на интереси е върнала обратен отговор, който сочел, че няма нарушения, поясни пред журналисти зам.-министърът на отбраната Десислава Йосифова. Тя е запозната с проверката на военното министерство, тъй като бе и в служебното правителство на Георги Близнашки.

Останалите институции все още извършват проверки.

Припомняме, преди няколко дни журналистическо разследване разкри скандални злоупотреби в болницата, като бе уличен бившият директор на ВМА и настоящ депутат от ГЕРБ и председател на парламентарната здравна комисия ген. Стоян Тонев. По негово желание днес той е бил изслушан от Изпълнителната комисия на ГЕРБ и е обяснил, че е поискал прокуратурата и Сметната палата да направят пълни проверки в лечебното заведение.

Междувременно се появи и информация, че премиерът Бойко Борисов е поискал ген. Стоян Тонев да напусне всички постове, които заема като част от ГЕРБ.

От своя страна военният министър Николай Ненчев допълни, че когато се запознал с проблемите реагирал незабавно и се срещнал с настоящия началник на ВМА ген. Николай Петров. „Разгледахме болницата и разпоредих да бъде извършена проверка", подчерта Ненчев. Той изрази пълна и безрезервна подкрепа към ген. Петров относно политиката на ръководство на академията.

На пресконференцията стана ясно още, че през септември докладът за злоупотреби във ВМА е даден на прокуратурата.