Албанският вицепремиер Илир Мета, който бе обвинен в корупционни практики, подаде оставка. Мета бе заснет със скрита камера как договаря концесия за хидроцентрали без конкурс, предлагайки 700 хиляди евро комисионна, припомня кореспондентът на БНР в балканската страна.

24-часа след като се отказа от имунитета си "в интерес на започналото разследване", Илир Мета все пак подаде оставка като вицепремиер на Албания.

Той се оказа в центъра на грандиозен скандал, след като най-гледаната частна телевизия "Топ ченъл" излъчи видеоматериал, показващ опита на вицепремиера да изнуди от енергийния министър концесия за хидроцентрали - без конкурс, предлагайки комисионна от 700 хиляди евро. Мета първоначално отричаше, но министърът потвърди автентичността на заснетия видеозапис.

Оставката на албанския вицепремиер може да предизвика правителствена криза, защото Илир Мета е лидер на Социалистическото движение за интеграция и е коалиционен партньор в ръководения от Сали Бериша дясно-центристки кабинет в Тирана.