Обмислят се мерки, включително и промени в закона за социалните помощи, така че да се спре порочната практика на ранни раждания с цел получаване на социални осигуровки. Това потвърди в студиото на нова телевизия социалният министър Ивайло Калфин.

Според него дори и въвеждането на ваучери за предоставяне на социални услуги вместо парични помощи няма да е достатъчно, за да се спре тази порочна практика.Един от начините, който се обмисля е за даване на повече възможности за социалния работник, особено ако има съмнение, че парите не достигат до самите деца.

Много са случаите на ранно раждане на деца от деца, такива, че "не би следвало то /майката/ да отглежда детето, докато то /майката/ самото не порасне", коментира Калфин и каза, че миналата година случаите на изоставени деца са се увеличили.

Също се търси начин за ограничаване на практиката за фиктивно записване в университет, за да се получи еднократната помощ за майки - студентки. Един от начините е да се получават тези пари на отделни стъпки срещу заверени семестри.

Ивайло Калфин потвърди, че се мисли за великденски добавки към пенсиите, но всичко зависи от изпълнението на бюджета.

По отношение на предложението му за постепенно вдигане на социалните осигуровки и острата реакция на част от работодателските организации, Ивайло Калфин каза, че смята за несериозно твърдението, че заради 10 стотинки на ден бизнесът ще мине в сивия сектор или ще започнат масови съкращения. "В социалната сфера не е мястото да се използва езика на футболния бос", посочи Калфин, явно имайки предвид изказванията на Домусчиев, с когото потвърди, че е имал среща.
Ивайло Калфин подчерта, че и работодателите трябва да се включат в социалната реформа, тъй като за да се осъществи тя - трябва да се променят различни елементи. „Не може да се казва "направете реформата, но нас не ни пипайте", обясни Калфин.

Социалният министър посочи, че имат добър диалог с финансовия министър Горанов и се търси най-добрият вариант за гражданите.
Най-вероятно другата седмица ще се обсъди вариант, при който гражданите ще имат право да си местят парите от НОИ към частни фондове или обратното по всяко време. Въпроса за "гнили ябълки" сред частните фондове самият Калфин отправи към Комисията за финансов надзор (КФН), като подчерта, че вярва в институциите.
"Аз лично не виждам никакъв повод да си сменям фонда", каза той.