49 турски заложници, държани от екстремистки бунтовници в Ирак в продължение на 101 дни, са били освободени чрез операция, проведена от разузнавателна служба на страната. Това съобщи президентът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Hurriyet Daily news.

Генералният консул на Турция в Мосул - Йозтюрк Йълмаз и още 48 души, които са били взети от консулството, са били доведени в Турция в 5.00 часа сутринта местно време. Всички те са в добро здраве.

„Генералният ни консул в Мосул, неговото семейство и турските граждани, които бяха взети за заложници от консулството, са освободени при успешна операция", обяви Ердоган в писмено съобщение рано днес. Чрез него новината бе обявена на турската общественост.

Благодаря на министър-председателя и колегите му за тази внимателно планирана, детайлна и секретна операция, която продължи цяла нощ и беше успешно приключена тази сутрин", се посочва още в съобщението.

Турският генерален консул и друг персонал на консулството в Мосул бяха задържани от „Ислямска държава в Ирак и Леванта" на 11 юни.

„Нашата разузнавателна служба се зае с въпроса с търпение и всеотдайност и накрая осъществи успешна операция", допълва Ердоган.

Според източници операцията не е била военна и не е имало сблъсъци с джихадистите. Тя е била по-скоро въз основа на преговори, които са донесли плодове късно вчера. Източниците отрекоха участието на разузнавателна организация от друга държава и заявиха, че откуп не е бил платен.

Министър-председателят Ахмет Давутоглу прекъсна визитата си в Азербайджан, за да посрещне освободените заложници.