„Ръководството на Българската агенция по безопасност на храните полага необходимите усилия и ще приложи всички законни и целесъобразни мерки, за да бъдe в срок, и професионално извършена ваксинацията на едрите и дребните преживни животни, застрашени от болестта „Син език". Tова обяви изпълнителният директор на БАБХ проф. Пламен Моллов. Днес в агенцията беше открита публичната процедура по отваряне на ценовите оферти на кандидатите за участие в обществена поръчка за доставка на инактивирана моновалентна ваксина серотип-4 (срещу болестта "син език", бел.ред.).

В присъствието на медиите, комисията в  5-членен състав с председател д-р Бойковски отвори две оферти.

До заключителния етап на процедурата бяха допуснати:

  1. „АСКЛЕП-ФАРМА" ООД - единична цена на дозата  - 1.04, обща сума  4 519 000 лв.
  2. „ХЮВЕФАРМА" АД - единична цена на дозата - 1.02, обща сума  4  386 000 лв.

Офертата на „ФАРМА СИС" не беше отворена. Мотивът на комисията да остави плика запечатан е, че ваксината, която предлага кандидатът, е предназначена само за овце.

Проф. Моллов съобщи още, че ВАС  оставя без разглеждане жалбата на „САМ БС" ЕООД. И до дни се очаква решението на КЗК по жалбата на фирма, която не е подала документи за участие в обществената поръчка.
Припомняме, че забавянето на процедурата се наложи именно заради тези обжалвания.

„Няма място за паника!" - обърна се чрез медиите към животновъдите проф. Моллов - „Държавата ще се погрижи в интерес на стопаните на преживните животни!".

Припомняме, че в последните дни полемиката около доставката на ваксини срещу син език се разгорещи, като животновъдите заплашиха с протести, тъй като според тях сроковете са крайно забавени и ваксинацията няма да стане навреме, за да предпази добитъка от заразяване тази година. Това по думите им може да доведе до измиране на 80% от животните.

По мнението на Георги Янчев, който представлява една от фирмите - участнички в конкурса, пък процедурата е опорочена, а в нея не са предвидени ваксини за всички животни.