308 000 социално слаби български семейства ще получат пакети с хранителни продукти.

Еднократната помощ се дава за пети път у нас. Тя е осигурена от програмата "Благотворителност", по която си сътрудничат Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) и Българският червен кръст (БЧК).

Програмата се финансира от еврофондовете, съобщават от ДФЗ.

Хранителните продукти ще бъдат раздадени в пунктове на БЧК на два транша. Първият ще продължи от 10 септември до 2 октомври, а вторият - от 24 октомври до 23 ноември 2012. За София раздаването на храни започва на 13 септември.

Разширен е и кръгът от хора, които имат право да получат помощите. Досега това бяха хората с помощи за отопление, майки и осиновителки с деца до 1 година и семейства на деца с увреждания.

От 2012 г. в програмата са включени и семейства, които през предходната календарна година са получили помощ за учебни разходи за първокласници; лица, участвали в дейност „Личен асистент" по Националната програма „Асистенти на хора с увреждания"; както и тези, ползвали еднократна помощ за здравни, образователни, комунално-битови и други потребности. Списъците се изготвят от Агенцията за социално подпомагане.