Бях употребен от обстоятелствата.
Това сподели бившият премиер Пламен Орешарски в ефира на Нова тв. Някой трябваше да свърши черната работа, подчерта той.
Не съжалявал обаче, че се заел с ръководството на държавата и досега си говори със Станишев и Местан.

Стабилността изцяло измества другите теми, темите на развитието, коментира той настоящото управление. По мнението му не се говори за приоритетите на кабинета, а за противоречията в управлението.
Имам надежда, че все пак ще се свърши нещо, заяви още Пламен Орешарски.

Според него има крещяща нужда за здравна реформа, а там сега имало само сливане на болнични звена. Има криза на концепциите, подчерта той. Сегашният кабинет, по думите на Орешарски, е в по-голяма международна изолация от неговото управление.

Бившият министър на финансите и бивш премиер не очаква фалити на други банки, стана ясно още от участието му в неделното предаване „Комбина".

Орешарски призна, че партиите в управлението предложили Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Самият той се изненадал, че трябва депутатът от ДПС да оглави родното ФБР. Предупредил, че това решение не било най-доброто от публична гледна точка.
Сергей Станишев и Лютви Местан предложили Пеевски за шеф на ДАНС. Преди номинация на Делян Пеевски други имена не се обсъждали за шеф на агенцията.

След избухването на протестите и оттеглянето на Пеевски започнало да се говори за други имена.

По повод на протестите по неговото управление, той сподели, че се е притеснявал от сериозни сблъсъци и размирици в държавата и е доволен, че не се е стигнало до там.
Няма да се върна в политиката, няма да се кандидатирам за президент, категоричен бе Пламен Орешарски. На този етап е удовлетворен от попрището си на преподавател.