Президентът Росен Плевнелиев започва консултации с парламентарно представените политически сили за постигане на съгласие относно формулировката на въпроса, който предстои да бъде подложен на референдум.

С подписите на повече от 500 хиляди български граждани беше поискано от Народното събрание провеждането на референдум за развитието на ядрената енергетика чрез изграждане на ядрена централа на площадка „Белене", припомнят от „Дондуков" 2.

Консултациите започват в петък с ръководството на Българската социалистическа партия, като инициатор на подписката за провеждането на референдума.
Следват срещите с политическите ръководства на ПП ГЕРБ, Движението за права и свободи, Синята коалиция и ПП „Атака".

Според държавния глава, предстоящият референдум е тест за демокрацията, трябва да се проведе в интерес на гражданите и не бива да бъде отлаган заради политическо противопоставяне и административни процедури.

Президентът счита, че по начина, по който ще протекат дебатите по формулирането на въпроса, както и от самия въпрос, ще проличи отношението на политическия елит към пряката демокрация. Държавният глава настоява за сериозен и експертен дебат, за да могат гражданите да направят своя информиран избор.

Според президента, при изпълнение на тези условия, независимо от крайния резултат или от броя на гласувалите, референдумът ще се превърне в успех на българската демокрация.