Гръцкият студент Христос Боскос бе осъден условно на две години лишаване от свобода с четиригодишен изпитателен срок. Пловдивският районен съд отне за три години и шофьорската му книжка, съобщава Нова телевизия.

Съдът призна Боскос за виновен за това, че е блъснал на автобусна спирка в центъра на Пловдив 15-годишната ученичка Катерина Матеева. Самият той не се яви в съдебната зала.

Припомняме, 23-годишният гръцки студент по медицина помете Катерина на 19 май миналата година. По време на инцидента Боскос шофирал автомобила си с 98 км/час. Той навлязъл в кръстовището на ул. „Победа" и ул. „Полк. С. Муткуров" на червен светофар преди да се блъсне в завиващия наляво „Мерцедес" и да помете Катерина. Ученичката, която е ранена тежко, остава жива по чудо. Срещу гръцкия гражданин и срещу пловдивчанина Калев е повдигнато обвинение за причиняване на средна телесна повреда. Васил Калев е вторият участник в катастрофата. Преди да се вреже в близката автобусна спирка колата на Боскос се удря именно в автомобила на Калев.

На първото заседание по делото през януари гръцкият студент се призна за виновен. Васил Калев пък определи вината си като частична и пожела съдът да разпита съпругата му Борислава Калева, която е пътувала с него в момента на катастрофата от 19 май.

Една година условно с тригодишен изпитателен срок получи шофьорът Васил Калев. Неговата шофьорска книжка се отнема за две години.

Двамата обвиняеми трябва да заплатят и разноските по лечението на Катерина. За 12 000 лв. е предявеният към тях граждански иск, който съдът прие. Той разпореди те да платят по равно и както и направените разноски по делото.

В съдебната зала Васил Калев заяви, че не се чувства виновен. Той смята да обжалва съдебното решение.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Пловдивския окръжен съд.