"Противниците на промените пускат пропаганден шум". Това мнение изрази членът на ВСС Калин Калпакчиев в ефира на bTV по актуалната тема за съдебната реформа.  Кадровикът така и не назова конкретни имена, но поясни, че това са хора, на които статуквото им е удобно такова, каквото е. „Те са в публичното пространство, няма нужда да ги изреждам", лаконичен бе Калпакчиев.

Според него съдиите, независимо от опитите за пропаганден шум, гледат сериозно на промените и предлагат конструктивни неща.

С поглед към събитията от миналата седмица и по-специално изборът на нов председател на Софийски градски съд, членът на ВСС изтъкна, че през примера на СГС и промените можем да видим ясно какъв е пътят на реформите. По думите му, благодарение на активността на съдиите и конкретната им намеса, бяха решени въпроси, които ръководството на СГС години наред не решаваше.

Според Калпакчиев, с предлаганите от Правосъдното министерство промени, съдиите ще имат реални правомощия да решават проблемите с командироването, натовареността на съдиите.  Проблемът с командироването до голяма степен в СГС е решен, подчерта той.

Калпакчиев се абстрахира от мнението на мнозинството във ВСС, че е необходимо Велико народно събрание, за да се извършат промени в Конституцията. "Седем-осем членове не сме на това мнение", категоричен е той. Според него това твърдение е невярно логически погрешно и лесно може да бъде опровергано.

„Вместо да се каже каква промяна трябва да бъде направена и то от парламента, ние тръгваме по обратния път", констатира Калпакчиев. Той припомни изказване от 2009 г. На конституционалиста Румен Янков, който написал по повод решение на Конституционния съд, че: "На Конституционния съд се гледа като на „торба с късмети".

Кадровикът е категоричен, че промяната трябва да бъде приета от парламента. Ако след бъде сезиран Конституционния съд, едва тогава той ще се произнесе дали за това е нужно Велико или обикновено народно събрание.

Във варианта Велико народно събрание Калпакчиев заподозря една цел - да каже, че реформите са невъзможни и да ги отложи.

Калпакчиев коментира и темата явно/тайно гласуване във Висшия съдебен съвет. Той се позова на решение на Конституционния съд отпреди пет години, в което съдиите казват, че явното избиране на председатели на съдилища не само, че не е противоконституционно, а е силна гаранция за прозрачност и демократичност в работата на ВСС.