Близо 200 зеленчукопроизводители от общините Кресна, Струмяни, Сандански и Петрич се събраха отново на протест край главен път Е-79, съобщиха от e-79.com.

Този път неделният протест в района на мотел „Мамин Кольо" премина без хвърляне на домати на шосето за Гърция.

"Проведохме мирен митинг, не искаме да създаваме проблеми на пътуващите за и от Гърция. Добрата новина е, че ни се обади един от съветниците на земеделския министър Димитър Греков. В понеделник в 13,00 часа група от 5-6 души отиваме в столицата за среща с министъра. Ще поставим нашите искания и от отговора му ще зависи какви мерки ще предприемем занапред", сподели Кирил Писков, който е сред организаторите на земеделския бунт.

В събота протестиращите приеха декларация, която ще връчат не само на Димитър Греков, но и на президента Росен Плевнелиев, на премиера Пламен Орешарски, на парламентарния шеф Михаил Миков.

"Искаме да обърнат внимание на производителите на земеделска продукция от Пиринския край, обречени сме на глад, жертва сме на истински геноцид. Принудени сме да продаваме на цена от 40-50 стотинки за килограм доматите, а пак няма купувачи. 7 тона имам в оранжериите, няма реализация", заяви председателят на Сдружение „Югозапад" Георги Кафтанов.

Недоволните производители искат незабавни мерки за контрол на внасяните зеленчуци в страната.

Имаме информация, че до пазарите у нас стига бракувана стока от чужбина, хората ядат боклуци без да подозират. В същото време качествената българска продукция не се изкупува, 23 години искат да я продаваме на безценица", каза още Кафтанов.

Кирил Писков разкри, че ще настояват пред министъра за дотации от държавата по 50-60 стотинки за килограм домати, за да покрият част от загубите. „Не ни ли чуят, ще стане страшно. Сега ще отидем 5-6 души в столицата, не ни ли помогнат, ще бъдем 15 000 следващия път", закани се той.