Председателят на Народното събрание Георги Пирински разговаря с председателя на комисията за европейска интеграция към турския парламент, съобщават от пресцентъра на Народното събрание.

Парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Георги Пирински, бе на официално посещение в Република Турция по покана на председателя на Великото национално събрание на Турция Кьоксал Топтан. В делегацията са председателят на Групата за приятелство България - Турция Атанас Мерджанов (ПГ на Коалиция за България) и народните представители Христина Христова (ПГ на НДСВ), Касим Дал (ПГ на ДПС) и Христо Кирчев (ПГ на ОДС).

На 12 март 2009 г. се състоя официалната среща на председателя на българския парламент с председателя на Великото национално събрание на Турция. Георги Пирински и водената от него делегация бяха приети и от президента Абдуллах Гюл.
По време на разговорите бе дадена висока оценка на развитието на двустранните отношения, израз на което са редовните контакти на най-високо политическо равнище. Отбелязана бе ключовата роля на парламентарните връзки между България и Турция за задълбочаване на сътрудничеството между двете държави. От българска страна беше изразено желание за активизиране на връзките между парламентарните комисии и групите за приятелство.

На срещите бе изразена взаимна удовлетвореност от динамичното развитие на двустранното търговско-икономическо сътрудничество. Председателят на Народното събрание изтъкна възможностите на двете страни за допълнително насърчаване на взаимните инвестиции.

Обсъдени бяха мерките, които предприемат България и Турция за преодоляване на последствията от глобалната финансова и икономическа криза.

Подчертана бе също и необходимостта от активизиране на регионалното сътрудничество, особено в областта на енергетиката, транспорта и инфраструктурата. Двете страни потвърдиха подкрепата си за проекта за газопровод НАБУКО. Георги Пирински изказа благодарност за готовността на турската страна да вземе участие на най-високо равнище на предстоящия енергиен форум в Пловдив.

Изразено бе задоволство от постигнатата договореност за създаване на механизъм за обсъждане и търсене на решение на някои открити въпроси в двустранните отношения, сред които имуществените претенции на бежанците от Източна Тракия.

Председателят на Народното събрание поднесе венец на Мавзолея на Ататюрк.

По време на посещението си българските парламентаристи се срещнаха с председателя на Народнорепубликанската партия Дениз Байкал. По-късно те разговаряха и със студенти от специалност „Българска филология" в Анкарския университет.

Програмата на визитата продължи с посещение в Измир, където е предвидена среща с областния управител Мустафа Джахит Кърач, както и с ръководството на Изселническото дружество.

Приносът на парламентите за развитието на двустранните отношения и за регионалното сътрудничество в областта на енергетиката, транспорта и инфраструктурата бе сред водещите теми по време на посещението в Турция на парламентарна делегация, водена от Георги Пирински.