Трима от членове от екипажа на украинския разузнавателен самолет „Ан-26”, който вчера бе свален от сепаратистите в Славянск, са мъртви, обяви говорителят на Антитерористичната операция (АТО) в Източна Украйна Владислав Селезнев.

„Останалите трима са успели да се спасят, като в момента са настанени в болница. Единият е по-тежко ранен”, добави той.

По думите му пилотите са направили всичко възможно, за да отклонят падащата машина от населеното място, с което да предотвратят още жертви на земята.

Самолетът е бил свален от преносим зенитно-ракетен комплекс „9М336 Верба”, произведен в Русия, който само преди седмица е постъпил на въоръжение в армията на федерацията, обяви на свой ред ръководителят на групата „Информационна съпротива” Дмитрий Тимчук.

Оръжието, експериментално зачислено в самото начало на този месец към 98-а въздушно-десантна дивизия в Ивановска област, е поразило летателния апарат на височина от 4500 метра. Официални данни от производителя за техническите възможности на ракетния комплекс все още няма, а според военни експерти той не се продава и на международните пазари.

Това ограничава възможните версии за инцидента до две - или Москва тайно е въоръжила руските сепаратисти с най-новите си военни разработки, или украинският „Ан-26” е бил свален след попадение от руска страна.