Протестиращи природозащитници блокираха движението на кръстовището на бул. "Патриарх Евтимий" и "Граф Игнатиев" за около 15 минути, след което се отправиха към Народното събрание. Шествието достигна градинката на „Кристал".

Над 300 демонстранти се събраха тази вечер около паметника на патриарх Евтимий в столицата в защита на природен парк „Странджа". Те скандираха "Оставка", "Мафия" и "Странджа не е манджа".

Екоактивистите настояват парламентът спешно да приеме закон, с който всички устройствени планове да са нищожни, ако нямат екологична оценка и оценка за съвместимост.

Припомняме, преди няколко дни Върховният административен съд върна спрения преди години общ устройствен план на община Царево. Планът позволява застрояването на крайбрежието на юг от Царево със 75 000 легла, всички на територията на парк "Странджа" и мрежата от защитени зони Натура 2000.

Както съобщихме, по-рано днес директорът на парк "Странджа" инж. Стефан Златаров беше уволнен от Изпълнителната агенция по горите. Той твърди, че решението е взето под натиск, но не уточнява защо е бил принуден да напусне поста.

Оказан ми беше натиск и доброволно, по взаимно съгласие, да освободя длъжността. Вероятно в същата система ще трябва да си търся работа и ако ви кажа с подробности, шансът ми ще падне много", заяви Златаров пред БНР.