След като БНБ държа в кома КТБ в продължение на четири месеца, вчера представители на българската общественост нарекоха документа безотговорен пасквил, а не професионален одиторски анализ.

Това заявяват в отворено писмо отстранените изпълнителни директори на КТБ по повод изнесените вчера от БНБ данни за одитния доклад на КТБ.

БНБ демонстрира или потресаващо незнание на закона, или неприкрита форма за манипулиране на общественото мнение", подчертават още бившите шефове на банката.

Те обвиняват БНБ, че налага позиция върху доклада на одиторите. Бившите директори оспорват и данните, които БНБ изнесе вчера за "дупка" в КТБ от повече от 4,2 млрд. лева.

Банката все още е в добро състояние и не може да бъде срината в кратки срокове, въпреки всички усилия на БНБ и квесторите да я ликвидират поръчково", се казва още в писмото.

Според отстранените дирeктори БНБ е приложила допълнителна обезценка на кредитите при прилагане на нова методика за анализ и изчисления, приета през август.

„Само така загубата може да нарасне със сума, която е достатъчна за постигане на крайната цел - отнемане на лиценза и ликвидиране на КТБ", допълват бившите директори.

Те отново обръщат внимание на обстоятелството, че отнемането на лиценза на банката на база на данни, които са резултат от управлението на КТБ от Централната банка, противоречи на закона. Въпреки това шефът на БНБ Иван Искров се канел с помощта на Управителния съвет на БНБ да направи точно това и да ликвидира КТБ - въпреки готовността на основните акционери и външни инвеститори да възстановят нормалната дейност на банката, каквато възможност не им се дава вече трети месец, се казва още в писмото.

"Готова ли е Централната банка за последствията от това си решение върху цялата банкова система? Готово ли е настоящото правителство за последствията от това решение върху публичните финанси не само към днешна дата, но и за години напред? Готови ли са политическите сили, които искат да управляват България, за последствията върху икономиката, бюджета и инвестиционния климат?", пишат още ръководителите в банката.

Припомняме, Орлин Русев беше изпълнителен директор на КТБ, Мария Димова - бивш главен счетоводител на банката, Маргарита Петрова - главна касиерка.