„Уволнението на Симеон Дянков е опит за изкупително жертвоприношение". Така лидерът на ДСБ Иван Костов коментира новината от днешния ден. Тя „дойде" точно по време на съвместния брифинг между ДСБ и „Единство" в парламента.

Както при обикновено при жертвопринушенията - жертвата няма нищо общо с проблема, допълни Костов. Проблемът е на цялото управление на министър-председателя, на бездействието на контролни органи, на отслабването на държавата още от времето на Симеон Сакскобургготски, който продавайки ЕРП-тата, постави началото на възможността да се злоупотребява с господстващо положение безконтролно, изтъкна лидерът на ДСБ.

Според Иван Костов напрежението ще се увеличава. Ще има ескалация на протестите.

„Тази промяна не е достатъчна. Необходимо е ново правителство - експертно, с ясна програма и нови правила. Без ново правителство с нови правила, който и да бъде сменен - не е достатъчно", заяви от своя страна Мартин Димитров.

ДСБ и „Единство" обявиха категорично, че има начин за излизане от кризата в рамките на работещ парламент. Със своя декларация те предлагат на Народното събрание да обяви волята си да реши кризата, като партиите декларират отказа от употреба на протестите на гражданите, а министър-председателят подава оставка на целия кабинет.

Според ДСБ и „Единство" парламентарните групи трябва да формулират своите реално изпълними управленски решения срещу злоупотребите на монополите, а парламентът да избере експертно програмно правителство, което да приложи съгласуван пакет от законодателни промени за защита на потребителите от монополите.

ДСБ и „Единство" посочиха и конкретни предложения как да стане това - например министрите и контролните органи да предложат нови европейски правила за пряка защита на потребителите от злоупотребите с господстващо положение и за драстично санкциониране на нарушителите.

Необходима е пълна смяна на съставите на всички контролни органи, както и промяна на методиката за ценообразуване на тока, създаване на енергийна борса, спазване на стандартите, смятат ДСБ и „Единство".

Светослав Малинов е категоричен, че предложенията са много по-добри от тези на БСП. „Конституцията дава възможност за излъчване на ново правителство в рамките на работещ парламент. Експертното програмно правителство трябва да бъде излъчено от този парламент", подчерта Малинов.

Надежда Нейнски разкритикува опитите за прехвърляне на отговорността върху един или друг министър. Става въпрос за политика на правителството, на мнозинството, на ГЕРБ, а не на отделни министри.

Това е колективна отговорност на правителството, подчерта Нейнски. Тя изрази тревога, че се "прави ревизия" на прехода и че в последно време опасно се сближават становищата на БСП и ГЕРБ за прехода. „Едните го наричат криминален, другите - сбъркан и говорят за леви мерки", изтъкна Надежда Нейнски и подчерта, че става въпрос за стари договори с ЕРП-тата, но са се сменили три правителства, които са имали възможността да направят промени.

„Това, което правят сега, е да прикрият собствената си вина и отговорност за случващото се в момента и липсата на реални реформи, което доведе до ескалация на напрежението", коментира тя.