Подписите на 200 хиляди български граждани да са достатъчни за задължителното провеждане на референдум. Такова искане имат от „Атака", които са облекли идеите си за промени на правилата за допитване до народа в няколко законопроекта за промени в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

„Тези промени засягат т.нар Закон за референдумите. В момента този закон е неработещ и е направен така, че да няма допитване до народа", изтъкна Сидеров.

Припомняме, в момента за задължителното провеждане на референдум са необходими поне 500 хиляди подписа на български граждани с изборни права.

„България има реални гласоподаватели около 6 млн. и нещо и заради това сегашният брой от 500 хиляди е много голям", заяви лидерът на „Атака" Волен Сидеров пред депутатите от парламентарната комисия по правни въпроси.

Атакистите искат и намаляване на броя подписи, с които Народното събрание трябва да се произнесе „да" или „не" на референдума до 50 хиляди.

От „Атака" настояват и за увеличаване на срока за събиране на подписи за провеждане на референдум.
„Нека срокът да бъде пет, а не три месеца, защото това е трудоемка работа - изисква пътувания, транспорт. В днешни дни хората се страхуват да напишат ЕГН-то си ей така", обясни искането още лидерът на партията.

Идеята за намаляване на необходимия брой подписи за задължително свикване на референдум или за ангажирането на парламента с темата „за" или „против" такова национално допитване заинтригува и Реформаторския блок, и АБВ. И двете партии също имат законопроекти, с които предлагат намаляване на необходимия брой за задължителен референдум от 500 000 на 300 000, както и съкращаване на подписите за вниманието на Народното събрание от 200 000 на 150 000.

От Патриотичния фронт ще подкрепят обаче именно идеята на „Атака" за необходимите подписи - 200 000 и 50 000, стана ясно от думите на депутата от фронта Христиан Митев. Той обясни, че според „патриотите" именно подобна промяна ще реши един от сериозните сега проблеми за провеждането на референдум.

ДПС обаче си запазва категоричната позиция, че не трябва да има какъвто и да е праг, след който Народното събрание да бъде задължено да свика референдум. „Народното събрание трябва да има крайната дума", отсече депутатът от движението Четин Казак.

В крайна сметка обаче депутатите не подкрепиха идеята на "Атака", а само гласуваха на първо четене и приеха законопроекта на АБВ и Реформаторския блок.