Жителите на Добрич, пострадали от наводнението на 20 юни се срещнаха с кмета на Добрич Детелина Николова. Тя отговори на въпросите, които те бяха поставили в открито писмо, което на 16 юли внесоха в Общината, съобщи Радио Варна.

Основните въпроси на гражданите бяха кога ще се почисти цялото корито на река Добричка, както и кога ще получат обезщетения и помощи, тъй като са притеснени, че зимата наближава.

Дерето на реката продължава да се почиства и това трябва да приключи до края на месеца. Започнала е повторна дезинфекция и дератизация на районите, увери Николова.

Поради опасенията на живеещите в района на Хуманитарна гимназия, че след наводнението земята е заразена, общината ще възложи анализ на почвата, увери още кметът.

Тя съобщи, че на последното заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане бе решено за Добрич да се отпуснат първите 866 000 лева за възстановяване на щетите, сред които и 331 723 лева по данъчната оценка на 49 имота на граждани, които са напълно разрушени или трябва да се премахнат. Но, и на последното си заседание преди подаването на оставка правителството не прие постановление за това.

400 молби на пострадали вече са изпратени в Български дарителски форум, откъдето се очаква подпомагане със строителни материали.

Днес в Националния съвет на БЧК ще бъдат изпратени и списъците на семействата, които ще бъдат подпомогнати със средствата, набрани от дарителската кампания на БЧК, като отделената сума за Добрич е близо 500 000 лева.

На срещата бяха поставени проблеми с почистването на дерето, със затруднения при изнасянето на отпадъци в определени райони.

Граждани сигнализират, че домовете им, макар да не са се срутили, след потопа са във влага и мухъл. Искаха да знаят кога ще се ремонтират водопроводната и канализационна системи в района.