Либийското правителство обвини командването на НАТО в опит за убийството на полковник Муамар Кадафи, съобщава БиБиСи.

Припомняме, по-рано натовската авиация нанесе сериозни удари по резиденцията на либийския лидер, която се намира в близост до столицата Триполи.

При нападениетоса убити трима души, а други 45 са пострадали, някои от които се намират в тежко състояние.

Разрушен е кабинетът на Кадафи, както и част от заседателна зала. Няма данни самият лидер да е пострадал.

Междувременно, третият по големина град в Либия - Мисрата, отново бе подложен на ракетен удар от страна на правителствените войски. Според данните около 30 човека са били убити, а над 60 са ранени. Сред загиналите има и 10-годишно дете.

От средата на месец февруари в Либийската Джамахирия започнаха масови протести срещу повече от 40-годишното управление на полковник Кадафи.

На 17 март Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за установяването на зона, забранена за полети над Либия. На 19 март започна и коалиционната операция „Одисея Зора" срещу Либия, в която се включиха Великобритания, Франция, САЩ, Канада, Белгия, Италия, Испания, Дания, Норвегия.

В края на месец март ръководството на операцията в Либийската Джамахирия бе поето от силите на НАТО. Целта на операцията е обезпечаване на ембаргото за доставка на оръжия, както и на безпилотна зона и защитата на местното население.