Израелски самолети Ф-16 подложиха на ракетен обстрел централата на проиранското ливанско движение Хизбула в предградието на Бейрут Харет Хорейк, съобщава БТА.

Припомняме, че преди два дни в същия район бе разрушен домът на лидера на Хизбула - шейх Хасан Насрала, който обаче остана невредим.
Вчера около същото място бе разрушена сградата на телевизията на Хизбула - Ал Манар.

Хизбула отговори на нападението по Южен Бейрут, като нейни бойци обстрелваха градове в Северен Израел. Десетки ракети бяха изстреляни по градовете Нахария и Акко, съобщиха от военното крило на Хизбула - Ислямска съпротива.
Освен това вчера шиитското движение обяви, че следващата му цел ще бъде Тел Авив.

Въздушна тревога бе обявена в израелския град Хайфа, след като ракети на Хизбула от типа Катюша паднаха в град Атлит на 10 километра южно от третия по големина израелски град. Нападението срещу Атлит е първото, при което от Хизбула достигат до толкова вътрешна точка на територията на Израел.

Припомняме, че също вчера ракети на Хизбула поразиха Хайфа и причиниха смъртта на най-малко осем души. За нападението срещу Хайфа Хизбула е използвала нови видове ракети - Раад-2 и Раад-3.
Според военни специалисти тези ракети са получени от ислямисти от Сирия. Същевременно генерал Омри Тамир от израелската армия обяви, че през нощта в израелска военна база в Северен Израел е паднала ракета. Генерал Тамил обаче не посочи месторазположението на базата, нито името й.

Междувременно стана ясно, че израелски изтребители бомбардират южните квартали на ливанската столица, смятани за крепост на Хизбула.

Тази нощ при нападенията на израелската авиация в Ливан са загинали 15 души, от които седем са военни. Ранени са 41 души.

Нападенията са извършени в северния ливански пристанищен град Триполи и в източния Баалбек, който е вторият по значение бастион на Хизбула в Ливан след столицата Бейрут.

Обстрелвани са били летището в Бейрут, мостове, пътища и цивилни обекти.
Израелски изтребители са извършили за по-малко от четвърт час осем нападения, съобщава израелски военен говорител.