Австрийската компания EVN заплаши, че може да даде България на съд заради затрупаните си огромни загуби заради цените, на които купува електроенергия от ВЕИ и намалените след масови протести в страната сметки за ток на домакинствата, предаде "Ройтерс".

От централата във Виена заявиха, че ще се отнесат към Международния арбитражен съд, ако сделка с ДКЕВР не бъде постигната до 6 месеца.

Припомняме, по-рано бе съобщено, че ЕВН Електроснабдяване е изправено пред фалит заради натрупаните загуби от юли 2012 до март 2013 г.

Това заяви Йорг Золфелнер, председател на управителния съвет на ЕВН България.

За тези девет месеца ние сме натрупали загуба в размер на 140 млн. лв, която може да нарасне до 180 млн. лв, ако Върховният административен съд отмени въведената такса за достъп на ВЕИ производителите, които те плащат за да компенсират разходите на ЕРП-тата по присъединяване.

Ние сме до гуша в задължения, посочи с красноречив жест Золфелнер. По думите му тази ситуация се е създала заради небаланса в енергийната система, причинен от преференциалните цени за изкупуване на електроенергията от ВЕИ.

В тази връзка ЕВН предлага енергийният регулатор да преразгледа спешно цените по такъв начин, че да не се увеличават сметките на битовите абонати и същевременно да се компенсира тази загуба, която до юли месец може да нарасне с още 40 млн. лв.

Ако не се вземат мерки, ние смятаме, че компанията ще бъде изправена през невъзможност да посреща задълженията си, което ще затрудни подаването на електроенергия към абонатите ни.

На въпрос дали ще има спиране на тока в Югоизточна България Золфелнер заяви, че не очаква да се стига до там, защото очакванията му са ДКЕВР да вземе правилните решения.

Според ЕВН начин да се компенсира този дефицит е създаване на фонд за зелена енергия, който да има възможност да се попълва от продажба на въглеродни емисии, както и от зелената добавка, която сега фигурира в сметките.

Въпрос без отговор остана дали ЕВН не очаква да бъде компенсирана в бъдещ период за тези си разходи. Това обаче става чрез повишаване на сметките на крайните потребители, което на този етап ЕВН, защото такъв е компенсаторния механизъм.