Правителството е изпратило информация на ЕК за мерките, които прилага срещу кризата за ограничаване на административните разходи и за увеличаване на инвестирането в инфраструктура.
Това съобщи българският еврокомисар Кристалина Георгиева на тържеството в Южния парк за 9-ти май - Денят на Европа.

До няколко седмици ние ще знаем каква е оценката на Комисията.

Не очаквам тя да бъде силно отрицателна, защото е ясно, че в тези условия, когато всички страни са под пресата на увеличаване на разходи, България показва сравнително добра дисциплина, изтъкна Георгиева.

Според нея добре е да се чуе и странично мнение, както и предложения, които биха помогнали на българското  правителство да успее да балансира бюджета.

Общо настроението към България е положително, коментира още Кристалина Георгиева.

По думите й страната ни в сложни условия се стреми да покаже добра дисциплина.

Според нея няма опасност бюджетът да се срине.

Помолена да коментира изказванията на премиера Борисов, че той няма да допусне България да изпадне в ситуация като Гърция Георгиева заяви: Няма опасност България да попадне в тази ситуация.

Според нея премиерът използва Гърция като пример защото е наша съседна страна.

Няма как ние да не мислим за ефекта Гърция, за риск Гърция, подчерта Кристалина Георгиева. Тя допълни, че в България има много гръцки инвестиции, трябва да внимаваме какво става там, смята еврокомисарят ни.

Процесите в Гърция се отразиха на целия свят, заяви тя.

Тя подчерта, че ЕК е отпуснала значителен финансов пакет, който да подпомогне Гърция, което според нея означава, че съседните страни и европейските трябва да се поуспокоят.

Ние имаме комбинация на три неща. Разбира се от една страна проблемът в Гърция. Вторият фактор е, че пострадаха и големите страни и третият е че във Великобритания приключиха изборите по начин, който показва известна несигурност и това е страна член на ЕС, коментира Георгиева.

Еврото засега е стабилно, смята Георгиева. Според нея не е реално еврото да се срине. Тя дори припомни, че самото на европейската парична единица много скептици са заявявали, че еврото няма бъдеще, но според Георгиева еврото е успешен проект.

Според нея настоящата икономическа ситуация ще помогне да се стабилизират механизми в Европа. Критериите за членство в еврозоната заради ситуацията в Гърция ще се завишат, смята българският еврокомисар, защото трябва да се защитава европейската валута.

Но ако България продължи да поддържа макроикономическата стабилност и да покрие критериите за влизане в еврозоната, ще успее да приеме европейската парична единица.