Мнозинството отхвърли предложението на синия депутат Ваньо Шарков парите от депутатските отсъствия да отиват във фонда за лечение на деца.

Според него с промени в правилника за дейността на НС може да бъде направено едно коледно добро и глобите от отсъствията на народните представители да отидат за лечение на деца. По този начин на всеки 3 месеца могат да влизат между 35-40 хиляди лева във фонда, изчислил е Ваньо Шарков.

Предложението обаче не мина. Подкрепиха го едва 62 депутати, 1 беше против, 65 гласуваха въздържал се.

Поне веднъж гласувайте по съвест, а не заради някаква тъпа партийна дисциплина, призова синият депутат, настоявайки за прегласуване на предложението му.

И при повторния опит идеята му не срещна привърженици сред мнозинството. От 131 глаусвали, „за" бяха 57, 10 „против", 64 „въздържал".

По-късно обаче шефът на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев заяви, че управляващата партия в крайна сметка ще приеме предложението на сините парите от глоби на депутатите да влизат във фонда за лечение на деца.
Първоначално предложението не минало заради начина, по който било направено - с явен популизъм, според Велчев.
Най-вероятно идеята на сините ще стане факт през януари, коагто управляващите готвят пакет от нови парламентарни правила.

Велчев се отчете на брифинг в НС за това как управляващите до момента са изхрачили глобите на провинилите се гербери. От думите на Красимир Велчев стана ясно, че от началото на годината от глоби на депутати са събрани над 66 000 лева. 58 200 лева вече са дарени за различни каузи. В тези цифри не влизат 8000 лева събрани от санкции през ноември.

Главно помощи са отпускани на 15 деца, поясни Красимир Велчев. Пари са дадени за лечение на деца с церебрална парализа и мускулна дистрофия. Дарявани са пари на детски градини и за дом за сираци, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.

Освен тези средства партията на Бойко Борисов заделила средства и от държавната си субсидия за благотворителност в размер на 1,2 милиона лева и то във фонда за лечение на деца. Според Красимир Велчев добре е и другите партии да последват примера на ГЕРБ. Така средствата за благотворителност щели сериозно да набъбнат, защото основните отсъстващи според Велчев не са депутатите на управляващата партия.

Красимир Велчев прояви скормност и не пожела да отговори на въпроса на News.bg какъв е неговият личен принос в събраната от ГЕРБ сума от глоби, но поясни, че няма много отсъствия. Той обаче припомни, че парите, които е получил, вместо подаръци за 60-ия си рожден ден е дарил за благотоворителност.

Велчев не пожела и да разкрие кой е най-отсъстващият депутат от ГЕРБ. Отличници по присъствие обаче в партията на Бойко Борисов имало много. Имаме много колеги, които нямат нито едно отсъствие, бих казал, че това е мнозинството, похвали се Красимир Велчев. Именно заради тях той даде оценка 5.50 на парламентарната група по присъствеие в пленарна зала.