Днес е последният ден на предизборната кампания за кандидат-президентите във Франция преди избирателите се отправят към урните в неделя.

Не се допуска агитация в деня преди изборите, припомня Би Би Си.

Франсоа Оланд вече произнесе финалната си реч по време на митинг в Бордо, а президентът Никола Саркози ще проведе последното събитие от кампания си в Ница.

Анкетите показват, двамата имат почти еднаква подкрепа сред избирателите, но кандидатът на социалистите - Оланд се очаква да спечели на балотажа.

Крайно десният кандидат Марин Льо Пен се очаква да получи около 17% от гласовете, докато кандидатът на левицата Жан-Люк Меланшон се нарежда след нея според проучванията с 14-15% подкрепа .

Центристът Франсоа Байру вероятно ще остане на пето място.

В последния ден от кампанията, анкетите сочат, че почти един на всеки четирима гласоподаватели, все още не е решил кого ще подкрепи в смятаните за най-оспорваните избори във Франция от десетилетия.

Първият кръг от френските избори ще се проведе в неделя и ако никой от кандидатите не получи абсолютно мнозинство - ще има балотаж между двамата кандидати, получили най-много гласове, който ще се проведе на 6 май.

Предизборната кампания е фокусирана върху икономиката.

Саркози се хвали с добър икономически растеж през 2011 г., но се бори с безработица от 10%.

Двамата водещи кандидати обещаха да балансират бюджета, но Франсоа Оланд подчерта, че фокусът ще е повече върху растежа, отколкото върху строги икономии.

По-рано тази седмицата, Оланд каза, че не би подкрепил фискалния договор на ЕС, ако той не успее да стимулира растежа.

Споразумението за осигуряване на бюджетната дисциплина сред държавите от ЕС трябва да бъде одобрено до януари. То е подкрепено от президента Саркози.

Говорейки по време на митинг в четвъртък вечерта, Оланд предупреди своите поддръжници, че той все още има да извърви дълъг път, за да спечели състезанието.

"Още три дни остават и след това, ако заслужим, имаме две седмици на предизборна кампания до втория кръг. Това ще бъде трудна, горчива и понякога брутална битка", каза той.

Обръщайки се към хилядната тълпа, той определи Саркози като "заминаващ си кандидат".

"Искам дълбоко да реформирам страната си: да се впусна в данъчната реформа, реформа на правосъдието, реформа на банките, за да доминират във финансовия свят, териториалната реформа за създаване на нова политика за децентрализация, реформа на правосъдието, за да го направи независимо", каза той.

Ако Оланд спечели в президентския вот, той ще стане първият социалистически президент на страната от 17 години насам.