Евродепутатът и лидер на полската консервативна партия KORWiN Янош Корвин-Мике заяви, че размириците на Майдана в началото на 2014 г. в Киев са били организирани от ЦРУ, както и от полските спецслужби.

Да, това беше също и наша операция... Снайперистите също са обучавани в Полша. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" наскоро писа кой точно стреляше в Киев. Терористите разстреляха 40 демонстранти и 20 полицаи, за да провокират безредици и истината за това най-накрая излиза наяве", заявил Янош Корвин-Микке, цитиран от руски медии.

Той смята, че европейците, включително поляците, не трябва да се страхуват от Русия.

„Ние нямаме никакви териториални проблеми с Русия и цялата тази военна истерия чудесно устройва Съединените щати", посочил полският евродепутат.

Споменавайки ситуацията в Украйна, Корвин-Мике заявил, че украинците трябва да бъдат „благодарни" на американците за това, което се случва в тяхната страна.

Русия не е имала каквото и да било намерение да вземе нещо от Украйна. За нас това беше перфектна ситуация, защото ние бихме искали да има независима, но слаба Украйна там, но Майданът разруши всичко", казал още той.

„Виктория Нюланд открито призна, че американците са похарчили 5 млрд. долара, за да дестабилизират ситуацията в Украйна и това, което имаме сега в Украйна, е американска агресия, като Путин понася тежестта на всичко", заявил Янош Корвин в заключение.

72-годишният Янош Корвин-Мике е евроскептичен консервативен либерал, католик, баща на шест деца и популярен блогър. Той участва в битката за президент на Полша през 1995, 2000 и 2005 г.