Макар и не официално ЦРУ призна, че е организирал през август 1953 година превратът в Иран срещу премиера Мохамед Мосадък, след като той се опита да национализира петрола на страната от Великобритания. Това става ясно от разкрити класифицирани документи, цитирани от Middle East Online.

Ролята на ЦРУ за свалянето на Мосадък е известна с това, че доведе в по-късен етап до критично ниво на отношенията между САЩ и Иран.

От Националния архив към Университета „Джордж Вашингтон", който получи документите благодарение на Закона за свободната информация, който предоставя прозрачност, обявиха, че тези секретни документи посочват по най-значим начин ролята на ЦРУ.

Военният преврат, който свали Мосадък и неговия кабинет „Национален фронт", е извършен от ЦРУ като акт от американската външна политика", отбелязва се в документите.

Бившият ирански премиер разгневи Великобритания след опити да национализира Англо-иранската петролна компания. Британците са вярвали, че контролът върху иранския петрол е жизненоважен за възстановяване на тяхната икономика от разрушенията през Втората световна война.

След поемането на президентския пост през 1953 година, американският президент Дуайт Айзенхауер изрази подкрепата си за Великобритания, докато предшественикът му Хари Труман е искал съюзниците на САЩ да постигнат компромис с Иран.

Разкритията от университета в неделя във връзка с 60-та годишнина от преврата показват разбираемо позицията на Мосадък и отхвърлят окачествяването на бившия премиер от западните медии като „луд човек" или „изкуфял".

Военният преврат доведе до връщането на шаха Мохамед Реза Пахлави, който стана близък съюзник на САЩ. Той беше свален по време на Ислямската революция през 1979 година. Именно от тогава основа на външната политика на Иран е вражда към САЩ.

Бившият Държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт призна през 2000 година, че САЩ са „играли значителна роля" при свалянето на Мосадък и че превратът е бил „спънка за иранското политическо развитие".