Русия ще възприеме твърда позиция, ако Киев реши да не си изплаща дълговете към Москва, натрупани от предишното украинско правителство.
Това обяви руският министър-председател Дмитрий Медведев в интервю за предаването „Вести в субботу" по държавната телевизия „Россия 1".

„Ако това действително е формулирано по този начин, това несъмнено ще бъде изпадане в неплатежоспособност на Украйна... Бихме възприели възможно най-твърдата позиция в този случай, за да защитим нашите национални интереси", коментирал Медведев.

По думите му, Москва не възнамерява да преструктурира заемите, които е дала на Киев, като Москва щяла да изрази позицията си отчетливо, за да повлияе на решението на други страни членки на Международния валутен фонд за продължаването на финансовата помощ за Украйна.

„Да блокираме (помощта за Украйна, б.р.) ние сами не можем, защото за да блокираме, трябва да има достатъчен брой страни, които да го сторят. Но ние, разбира се, в рамките на своето влияние ще повдигнем въпроса. И аз съм убеден, че такива решения ще повлияят, в крайна сметка, и на позицията на другите кредитори, и на позицията на другите държави членки в МВФ", изтъкнал руският премиер.

Според него позицията на Руската федерация може да повлияе включително и на тези страни кредиторки, които симпатизират на Украйна.

Медведев също така посочил, че неговото правителство имало интерес от предвидим курс на рублата, но той защити политиката на Руската централна банка да позволи плаващ курс на руската валута, подчертавайки, че тази политика била „оптималната" за постигането на баланс на валутния пазар между търсене и предлагане.