Делото за зверската катастрофа на столичното "Цариградско шосе", при която през март загина 42-годишният Емил Трифонов-Кембъла, две седмици се мотаело между съда и прокуратурата, съобщава „Новинар"

Това станало ясно в понеделник, след като първо шефът на столичната прокуратура Николай Кокинов заявил, че делото е внесено в съда преди две седмици, а наблюдаващият обвинител Васил Михайлов потвърди това.

 От съда обаче изненадващо обявили, че обвинителният акт срещу шофьора на катастрофиралия "Мерцедес" Боян Георгиев е внесен точно в 15,30 в понеделник.

"Новинар" се опитал да публикува факсимиле с датата на внасяне на акта в съда, но това се оказало невъзможно.

 Оправданието на служителите било, че подобни документи не могат да се огласяват.

Всяка една от страните - участнички в скандала, не отстъпи и поддържаше своята версия за времето, в което е бил внесен обвинителният акт.

 Фактът, че делото все още не е разпределено на съдебен състав, означава, че е внесено в понеделник, категорични били от деловодството на Софийски градски съд.

От прокуратурата настоявали на своето.

Ако обвинителите са прави, излиза, че делото за катастрофата е било скрито някъде 14 дни, през които обвинителният акт е можело да е бил преправян.

Ако е така, разследването на катастрофата трябва да започне отначало, категорични били магистрати, запознати с подобни казуси.

Делото срещу Георгиев е за причиняване на смърт по непредпазливост на Кембълът, за шофиране в нетрезво състояние и за превишена скорост, за което се предвижда затвор до 10 г.

Шофьорът на мерцедеса, с който Кембълът и приятелят му се прибираха от провинцията рано сутринта, се заби в електрически стълб в близост до хотел "Плиска" и Кембълът издъхна на път за "Пирогов".

Пробата показа 1,2 промила алкохол в кръвта на Георгиев.

Не е възможно делото да престои при нас две седмици, без да има дата на приемане, категорични били деловодителите на съда.

Такова нещо не може да се случи и е прецедент, според тях.