Медицинският университет в София ще обучава тази година още 25 здравни медиатори. От днес в ИСУЛ - „Царица Йоана" те стартират обучението си.

Лично заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков приветства бъдещите здравни медиатори и си пожела догодина да има още повече желаещи.
Той обяви, че здравното ведомство ще обмисли да ползва техния опит в различни сектори на здравеопазването, защото ще придобият знания в общественото здраве, спешната медицина, като ще могат да помогнат за решаването на много проблеми. Може да разчитате на нас, гарантира им той.

Припомняме, създадената през 2007 година Национална мрежа на здравните медиатори инициира и кампания за положителен образ на ромите „Ние не сме изключение".
Още при създаването си здравните медиатори имаха за акцент в дейността си работа в циганските общности, за убеждаване за превантивни прегледи, ваксинация и др.

Шефката на кабинета на вицепремиера Ивайло Калфин - Жасмина Мирчева, обяви начинанието на здравните медиатори за пионерско. По думите й, социалният министър има много сериозна чувствителност към темите, които обществото има да решава.

Моделът на здравния медиатор е нов тип, в новия програмен период се готвят трудови медиатори, които да съветват безработни. Имаме желание за разкриване на социални медиатори, за да се разгърне инициативата. Амбицията на Калфин е да преодолее бедността, да свали нивата на безработица, очерта бъдещите планове на вицепремиера Мирчева.

През 2001 година, когато стартира инициативата на здравните медиатори, съветващи по здравни въпроси предимно хората в рискови групи, те наброявали едва 16 души. Днес те са 170, доволни са организаторите. От ИСУЛ и от Комисията за защита от дискриминация пожелаха на бъдещите медиатори да не вярват в разделението ние-те и никога да не остават равнодушни към дискриминацията.

Разделението на "другите и нашите" е голяма грешка, трябва да вървим като отбор, като общност. Надяваме се да има реформа, реални стъпки към по-добро, обърна се към десетките кандидат-медиатори и бившият председател на здравната комисия към парламента д-р Нигяр Джафер.