Руският президент Дмитрий Медведев заяви, че в системата за сигурност на летище "Домодедово" е имало редица недостатъци.

Данните, с които разполагаме, говорят за това, че е в организацията на летището е царяла една огромна анархия - хората влизали в аерогарата отвсякъде. Контролът върху движението в най-добрия случай е бил частичен и на практика не се е отнасял за хората, които посрещат пътници, изтъкна руският държавен глава в отговор на твърденията на ръководството на „Домодедово", че длъжностните лица от Министерство на вътрешните работи и Федералната служба за сигурност отговарят за сигурността в транспорта.

От ръководството на летището категорично отказват да поемат вината за взрива в залата за пристигащите пътници. Това заяви говорителят на аеропорта Елена Галанова.

Според нея, службите за авиационна сигурност на летището отговарят за сигурността в зоната, където се намират регистрираните пътници. За сигурността в "общата зона на летището" отговаря транспортната милиция, която работи в тясно сътрудничество с летищните служби за сигурност, подчерта Галанова.

Тя опроверга медийни съобщения, че летището е намалило наполовина щата на охранителите.

По-рано президентът Медведев заяви, че ръководството на летището е длъжно да поеме отговорност за нарушените правила за безопасност, съобщава БиБиСи.

Считаме, че не сме длъжни да поемаме отговорността за взрива, тъй като нашите служби по сигурността са спазили всички изисквания за безопасност", подчерта Галанова.

Междувременно Медведев поиска от министъра на вътрешните работи да представи предложения за наказания на длъжностните лица, отговарящи за сигурността на транспорта, съобщава ИТАР-ТАСС.

Припомняме, жертва на взрива в московското летище станаха 35 души, сред които и няколко чужденци. Повече от 100 човека получиха наранявания в различна степен. Според предварителните данни на здравното министерство в Русия сред пострадалите са двама граждани на Великобритания, и по един гражданин на Германия, България, Таджикистан, Узбекистан и Киргизстан.