Има структурен дефект в социалната система и това е проблем при увеличаващия се брой мигранти, заяви в София британският външен министър Филип Хамънд на брифинг с българския си колега Даниел Митов.

Опитваме се да направим системата по-малко уязвима. Някои промени могат да се представят доста бързо, но други са законодателни и ще отнемат време. Няма бърз отговор на този проблем, призна Хамънд по отношение на въпроса с реформите във Великобритания, засягащи чуждестранните работници.

Трябва да разберете, изтъкна Хамънд, че има дисбаланс между най-малко образованите хора във Великобритания. Работните места, които те могат да заемат, сега се вземат от мигранти, които често имат по-добри способности и са склонни да работят за по-малко.
Има проблем с четността, особено на места, където са концентрирани повече мигранти, призна министърът. За него трябва да се намали това напрежение, за да се нормализира ситуацията така, че свободният поток на трудовия пазар да е част от икономиката, а не да изглежда като мигрантска вълна.

В близките години очаквам, че като има ръст в икономиката на източните европейски страни, трафикът ще е двустранен - ще има инвестиции от западни компании в България, в Румъния, създавайки работни места тук, а не налагайки миграция на работници на запад, предрече с надежда Хамънд.

Той заговори също и за реформата в ЕС, за която настояват от Великобритания. Ние сме за разумна реформа в рамките на ЕС, която да бъде фокусирана и върху единния пазар и върху външните връзки, изтъкна министърът, като увери, че споразумението TTIP ще даде икономически тласък на ЕС. Засилване на връзката между САЩ и Канада, ЕС и НАТО, си пожела британският първи дипломат.

Хамънд се зарече, че санкциите срещу Русия ще останат, докато тя не започне да изпълнява своите ангажименти от Минските споразумения. Ние ще продължим да се съпротивляваме на подобни действия от страна на Русия, каза той и допълни, че искат да увеличат решителността на Европейския съюз.

Гледаме с голям интерес към предложенията за реформи. ЕС винаги е бил динамичен и се е реформирал, не е проблем, че се говори за реформи. Трябва да говорим какво може да ни направи по-силни, коментира от своя страна българският външен министър по повод възгледите на Великобритания за бъдещето на Съюза.

Ние не искаме и не можем да си представим Европейския съюз без Великобритания, обяви дипломат номер едно Даниел Митов след едночасовия си разговор с Хамънд.

Митов припомни, че страната ни вече споделя общи интереси и ценности с Великобритания в рамките на НАТО и това е гръбнакът в международните отношения между двете членки на ЕС.

Двамата външни министри единодушно и остро осъдиха кръвопролитните атентати в Париж от миналата седмица, като Митов подчерта, че нито една кауза не може да оправдае случилото се.
По думите на външния ни министър, той е запознал Хамънд с идеята си у нас да се приеме за престъпление участието в терористичната организация „Ислямска държава".

Митов изрази готовност България да продължи двустранния диалог с Великобритания в сектор „Енергетика", като подчерта, че разчитаме на тях и за административната ни реформа.
Споделяме политическите насоки на Жан-Клод Юнкер за развитието на ЕС, увери Митов. По думите му за страната е национален интерес да има Европейски енергиен съюз, както и интерконекторни връзки с Гърция и Румъния.

За българския министър европейската икономика трябва да става все по-силна и конкурентоспособна и там реформа трябва да има. Задълбочена политическа и икономическа интеграция са приоритетите за България, стана ясно от думите на Митов. Великобритания е особено важна част от ЕС и ние искаме да вярваме, че ще продължаваме заедно да посрещаме препятствията.