Британската компания „Бритиш петролиъм" (British Petroleum - BP) е знаела предварително, че замяната на важен постоянен детайл с временен на петролната платформа „Дийпуотър хърайзън", предизвикала разлива в Мексиканския залив, ще повиши рисковете, но въпреки това се е съгласила това да бъде направено, твърди в. "Вашингтон пост".

В писмо от октомври 2004 г., с което се е сдобило изданието, става ясно, че петролната компания е решила да остави "временна клапа" с по-ниска степен на защита, вместо да я замени с постоянна част.

Този елемент трябвало да служи за затваряне на подводния кладенец в случай на експлозия, за да се избегне изтичане на петрол. Той не се е задействал след експлозията на 20 април на петролната платформа „Дийпуотър хърайзън".

Единайсет служители загинаха при взрива, а два дни по-късно платформата потъна, предизвиквайки огромно петролно петно, което вече е стигнало до бреговете на южния щат Луизиана.

Разследването на причините за експлозията продължава.

Барак Обама създаде комисия за разследване на аварията на петролна платформа. Тя се оглавява от бившия сенатор демократ Боб Греън и Уилям Рейли - екологичен експерт от партията на републиканците.