Масова демонстрация в подкрепа на автономията на френския регион Бретан се проведе в град Нант, Западна Франция, съобщи ИТАР-ТАСС.

Основното искане на хората е да бъдат възстановени историческите граници на областта и да й бъде предоставена по-голяма политическа независимост.

Според организаторите в митинга са се включили около 15 000 души, а по данни на полицията те са били около 5 500.

Град Нант, където се проведе демонстрацията, не е избран случайно. Нант се явява историческата столица на херцогство Бретан. През 1941 г. маршал Анри-Филип Петен подписва разпореждане за изваждането на Нант от област Бретан, като градът става център на друг департамент. През 1957 г. департаментът е назован Атлантическа Лоара.

Сред основните лозунги, звучали на митинга, бяха "Върнете Нант в състава на Бретан", "Възстановете единството на Бретан". Исканията на протестиращите са подкрепяни от местните депутати от всички парламентарни партии.

Бретан е регион в Западна Франция. Граничи с Атлантическия океан на север, запад и юг, и с регионите Долна Нормандия и Пеи дьо ла Лоар на изток. Столица и най-голям град на региона е Рен.