Руски учени още през 1997 година прогнозирали разрушителното земетресение в Япония. Мрачната прогнозата била публикувана в списание, което неминуемо е станало достояние на властите в страната.

Това заяви Валерий Абрамов от Лабораторията по регионална геология и тектонофизика към Тихоокеанския институт, цитиран от РИА Новости.

Земетресението с магнитуд от 9 по скалата на Рихтер разтърси Япония на 11 март и предизвика цунами, чиято височина надмина 10 метра. Епицентърът на труса бе 373 км североизточно от Токио и на дълбочина от 24 километра. От тогава в района са регистрирани множество вторични трусове.

Прогнозата за голямо земетресение в Япония бе публикувано още през ​​1997 година. Ние предсказахме, че през 2011 година районът Канто ще бъде разтърсен от силно земетресение, което ще причини сериозни щети, заяви Абрамов.

За да потвърди думите си, той показа изданието, в което са публикувани резултати от изследвания, съгласно които през 2011 година Япония ще бъде ударена от мощен трус.

През пролетта на 2006 година Генералното консулство на Япония във Владивосток поиска резултатите от нашите изследвания за тази прогноза. През май същата година аз предоставих на консулството всички необходими материали, но не знам как са били използвани, подчерта Абрамов.

По думите му в същата 2006 година на 3 май в Япония е регистрирано сравнително силно земетресение, което по мнението на учените е предшественик на събитията през 2011 година. За своите предположения специалистите информирали служителите в консулството.

Знаейки предварително за земетресението, японските власти можеха да предотвратят част от щетите. Предвид обстоятелствата обаче явно японските учени - на базата на свои изследвания, са били уверени, че бедствието няма да се случи, поясни той.

Абрамов разказа, че руските учени са прогнозирали земетресението, основавайки се на огромна база данни за сеизмичната активност на Далечния Изток. Взето предвид е и разрушителното земетресение в Япония през 1923 година. На базата на всички събрани данни и с помощта на специални формули учените установили цикличността на тези събития.