Син бунт в редиците на СДС. Може да се окаже, че дори и Петър Стоянов да се съгласи да стане конституционен съдия, да няма кой от депутатите на СДС да го номинира.

Сините депутати скочиха срещу поведението на лидера си Емил Кабаиванов и начина, по който станала номинацията на президента Стоянов.
Бяхме поставени в много неприятно и неловко положение, коментира в кулоарите на НС Димо Гяуров. Според него от тук нататък седесарите ще изглеждат като кукли на конци на премиера Бойко Борисов. Аз не искам да изглеждам така, категоричен бе той.

Попитан има ли вероятност след съгласие на Петър Стоянов да се окаже, че няма кой от сините да го номинира и подкрепи, Гяуров отговори: „Аз разчитам на интелекта на г-н Стоянов". Вчера депутатът е отишъл на заседанието на НИС, за да си каже мнението за създалата се ситуация. Тръгнал си, защото чуваемост нямало.

Той не отрича възможността Синята Коалиция да издигне отново Екатерина Михайлова за член на КС. Ние сме я подкрепили от по-рано, припомни Димо Гяуров.

Той се притеснява също така, че НС не отменя решението си за избора на Венета Марковска за член на КС преди откриването на новата процедура. Депутатът се опасява, че може да се влезе в сложен правен казус.
Според него ГЕРБ не прави тази крачка от глупост.

По думите на Мартин Димитров създалата се ситуация е меко казано напрегната. Той също очаква съгласието на Петър Стоянов.
Аз на негово място не бих се съгласил да бъда издигнат по този начин, коментира бившият лидер на СДС.

Според него първо е трябвало да има дебат в СДС и поне няколко кандидатури. Когато някой от вън ти казва какво да правиш по този начин, изглежда много несериозно, категоричен бе Мартин Димитров.

Сините депутати са на мнение, че СДС в момента изглежда като резервния Дарин Матов на ГЕРБ. (Дарин Матов бе сред независимите депутати, издигнали Венета Марковска за член на КС).
Не мога да участвам в подобна ситуация, категоричен е Мартин Димитров и обясни, че затова си подал оставката като председател на синята партия.

Никога не бих допуснал СДС да стане жертвено агне, както става сега, допълни той. В момента СДС изглежда по същия начин, по който изглеждаше Атака в началото на мандата на 41 НС, по начина, по който сега изглежда Яне Янев и РЗС и това за мен не е достойно, изтъкна Мартин Димитров.

Той не е разговарял с лидера си Емил Кабаиванов, защото нямало какво да си кажат. Синият депутат напълно разбира действията на Бойко Борисов да поиска син кандидат.
„Неговият ход е стратегически, умен и правилен. Цялата каша, която стана международна и бе проблем на ГЕРБ , БСП и ДПС, които избраха Марковска, го направи проблем на СДС - майсторски изигран ход. Да си кажа честно на негово място и аз бих го направил", призна Мартин Димитров.

Вече изглеждаме като патерицата на ГЕРБ, допълни още той. Кабаиванов пък, според него, и себе си не можел да убеди, че СДС е опозиция на ГЕРБ.

Сините не трябва да допускат позорът Марковска да се стовари като боклук в техния двор. Това коментира и Иван Костов, след дълги увещания от журналистите.